DIY Umrah - Voorbereiding & Budget (Deel II)

DIY Umrah - Voorbereiding & Budget (Deel II)

Welkom terug bij deel 2 van onze DIY Umrah-blogreeks! In het eerste deel van deze reeks hebben we de basis gelegd en je meegenomen in de wereld van Do-It-Yourself Umrah, waarbij we de essentie en het belang van deze spirituele reis hebben besproken. Als je dat deel nog niet hebt gelezen, raden we je aan om dat eerst te bekijken, omdat het een geweldige inleiding biedt op wat komen gaat.

In dit tweede deel gaan we dieper in op twee cruciale aspecten van je Umrah-reis: de voorbereidingen en het budgetteren. Als pelgrim is het van vitaal belang om deze stappen serieus te nemen om ervoor te zorgen dat je reis soepel verloopt en dat je financiën goed beheerd worden. Dus laten we beginnen met het verkennen van de voorbereidingen die je moet treffen en hoe je een budget kunt opstellen voor een zorgeloze Umrah-ervaring.

Voorbereidingen voor een Gedenkwaardige Umrah

Reisdata bepalen
Bij de aanloop naar een gedenkwaardige Umrah is het plannen van je vertrekdatum als een ontdekkingsreis op zich. Het is de eerste stap in je spirituele reis, en zoals elke goede reiziger zal zeggen, is vroegtijdige planning van onschatbare waarde.

Net als bij elk ander type reis, zijn er piek- en dalperiodes voor Umrah. Schuif die trip niet naar de drukke schoolvakanties, Kerstmis of de paasvakantie, want dat is wanneer de kosten de lucht in schieten. Timing is alles, en een beetje flexibiliteit kan je veel besparen. Probeer je Umrah te plannen tussen grote westerse vakanties om de drukte en hoge kosten te ontwijken. 

Als het mogelijk is en je bent voldoende flexibel, zorg ervoor dat je niet vasthoudt aan één specifieke datum voor vertrek of terugkomst. Een dag eerder of later kan soms enorme besparingen in vliegtickets of hotels betekenen dus kies een datum voor vertrek maar houd één week speling aan om optimaal te profiteren van de besparingen die een DIY Umrah je kan bieden. 

Wie neem ik mee?
Nu je weet wanneer je wilt gaan, is het tijd om na te denken over wie je wilt meenemen op deze spirituele reis. Wil je de reis met (een van) je ouders of met je kind(eren) doen? Of wellicht met een vriend(in) of zelfs helemaal alleen? De beslissing over je reisgenoten is belangrijk, want dit zal invloed hebben op vele aspecten van je Umrah.

Als je in je eentje gaat ben je ben je bijvoorbeeld misschien duurder uit met hotelkosten maar ben je stukken flexibeler. En als er ouderen zijn die mogelijk moeite hebben om lange afstanden te lopen, wil je misschien een hotel dichter bij de Masjid al-Haram kiezen voor hun gemak. Heb je kinderen bij je? Zorg ervoor dat je hotel geschikt is voor gezinnen en kindvriendelijk is.

Gezinsleden kunnen verschillende behoeften hebben, dus zorg ervoor dat je accommodaties en reisplannen aan die behoeften voldoen. Veel hotels bieden nu kamers voor 4-5 personen, wat geweldig is voor gezinnen, maar hieraan zijn vaak extra kosten verbonden. Het kan echter nog steeds goedkoper zijn dan standaard Umrah-pakketten, vooral als je de kosten kunt delen.

 

Wel of niet naar Medina?
Voordat je je Umrah-avontuur begint, is er nog een belangrijke beslissing die je moet nemen: wil je ook Medina bezoeken? Medina is de tweede heilige stad in Saoedi-Arabië, en is doorgaans een stop voor veel Umrah-gangersals onderdeel van hun reis, maar het is geen verplicht onderdeel van de Umrah. Er zijn enkele belangrijke overwegingen bij het maken van deze keuze.

Een bezoek aan Medina heeft zijn eigen betovering en voordelen. De stad herbergt de prachtige Masjid Al Nabawi, waar het graf van de Profeet Mohammed (vrede zij met hem) zich bevindt. Het is een plek van spirituele diepgang en historische betekenis. Als je de kans hebt, overweeg dan zeker om deze heilige plaats te bezoeken en je geest te verrijken. Met de (nieuwe) treinverbinding tussen Mekka en Medina is reizen tussen de twee steden nog nooit zo handig geweest, zelfs voor gezinnen met kinderen en ouderen.

Waar wil ik nog meer heen?
Naast Mekka en Medina, zijn er nog andere heilige plaatsen die je zou kunnen overwegen te bezoeken tijdens je Umrah-reis. Saoedi-Arabië heeft een schat aan historische en spirituele bestemmingen. Deze extra reisbestemmingen kunnen je ervaring verrijken en je de kans bieden om de rijke geschiedenis van het land en de Islam te verkennen.

Als je van plan bent om extra reisbestemmingen toe te voegen aan je Umrah-reis, zorg er dan voor dat je deze ook zorgvuldig plant. Onderzoek de bezienswaardigheden die je wilt bezoeken, de reistijden en eventuele vereiste documentatie. Het plannen van deze extra uitstapjes kan je reis nog meer de moeite waard maken. 

Twee plekken die wij je enorm kunnen aanraden die het overgrote deel van de Umrah-gangers niet bezoeken zijn:

 • Madain Saleh (Al-Hijr): Dit is een oude archeologische site die bekend staat als het "tweede Petra". Het bevat prachtige rotsgraven die dateren uit de Nabatese beschaving en is een UNESCO-werelderfgoedlocatie. Je kunt Al-Ula bereiken vanuit Medina met de auto (zo'n 3,5 uur) of met een tourgids.
 • Shubra-paleis (Ta'if): Dit paleis is historisch belangrijk omdat het de plaats was waar de Sjeik van Ta'if het verdrag met de Profeet Mohammed (vrede zij met hem) ondertekende. Ta'if is bereikbaar per auto of taxi en is maar op 1 uur van Mekka rijafstand. Er gaan ook dagelijks meerdere trainingen voor iets meer dan €5 voor een enkeltje.

 

Visum aanvragen
Nu je een duidelijk beeld hebt van je reisplannen, is het tijd om het visumproces aan te pakken. Het visum is een essentieel onderdeel van je Umrah-reis, en het is belangrijk om de stappen en vereiste documentatie te begrijpen.

Het Saudische toeristenvisum heeft de deur geopend voor pelgrims om hun eigen DIY Umrah te plannen. Dit visum is anders dan het specifieke Umrah-visum en biedt meer flexibiliteit. Je kunt een elektronisch visum aanvragen dat je toelaat om 90 dagen in Saoedi-Arabië te verblijven binnen een jaar. Dit maakt het plannen van je eigen DIY Umrah veel toegankelijker en flexibeler.

Bij het aanvragen van het Saudische toeristenvisum zijn er enkele belangrijke stappen en vereiste documenten. Zorg ervoor dat je paspoort minstens zes maanden geldig is vanaf de geplande aankomstdatum in Saoedi-Arabië. Je moet ook een geldig e-mailadres hebben, aangezien alle communicatie met betrekking tot het visum via e-mail zal verlopen. Daarnaast moet je een recente pasfoto met een witte achtergrond indienen, en het is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze aan de eisen van het visum voldoet. Je online eVisa vraag je aan op deze website.

Budgettering voor een Zorgeloze Umrah

Nu je de basis van je reis hebt gepland, is het tijd om over het budget te praten. Een zorgvuldige budgettering is essentieel om ervoor te zorgen dat je Umrah-reis soepel verloopt en dat je geen financiële stress hebt.

Wat is mijn budget?
Het vaststellen van een realistisch budget is de eerste stap in het financieel plannen van je Umrah-reis. Bedenk hoeveel geld je bereid bent uit te geven aan je reis, inclusief vluchten, accommodatie, maaltijden, transport en incidentele kosten. Het hebben van een duidelijk budget zal je helpen om je financiën op orde te houden en ervoor te zorgen dat je de kosten onder controle kunt houden.

Bij het bepalen van je budget moet je rekening houden met verschillende factoren, zoals de duur van je verblijf, het type accommodatie dat je verkiest en de kosten van levensonderhoud in Saoedi-Arabië. Het is belangrijk om realistisch te zijn en niet te bezuinigen op essentiële aspecten van je reis, zoals accommodatie dicht bij de Haram of maaltijden van goede kwaliteit.

Financiële planning speelt een cruciale rol bij het voorbereiden van je Umrah-reis. Zorg ervoor dat je je financiën op orde hebt voordat je vertrekt. Maak een lijst van al je verwachte kosten en zorg ervoor dat je voldoende geld hebt om ze te dekken. Overweeg ook om een financieel adviseur te raadplegen om ervoor te zorgen dat je financiën in goede staat zijn voor je vertrek.

 

Welke kosten moet ik rekening mee houden?
Het is belangrijk om een overzicht te hebben van de verwachte kosten van je Umrah-reis, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Deze kosten kunnen variëren, maar jouw grootste kostenposten zijn doorgaans:

 • Vluchten: De kosten van vluchten kunnen sterk variëren, afhankelijk van de luchthaven van vertrek, het seizoen en de luchtvaartmaatschappij. Het is belangrijk om prijzen te vergelijken en vroegtijdig te boeken om de beste deals te vinden. Als je buiten het hoogseizoen gaat en vanaf Amsterdam vliegt met een korte overstap kun je een retourtje Jeddah boeken tussen de €300 en €400.
 • Accommodatie: De kosten van accommodatie variëren afhankelijk van het type hotel en de locatie. Accommodatie dicht bij de Haram is over het algemeen duurder, maar biedt gemak en toegankelijkheid. Als schatting, het totale verblijf van 5 dagen in Mekka en 5 dagen in Medina in budget-vriendelijke hotels tijdens het laagseizoen zou ongeveer €300 per persoon moeten kosten.
 • Maaltijden: De kosten van maaltijden kunnen variëren, afhankelijk van waar je eet. Er zijn tal van eetgelegenheden in Mekka en Medina, variërend van eenvoudige eetkraampjes tot chique restaurants.
 • Transport: Als je van plan bent om zijreizen te maken, houd dan rekening met de kosten van transport, zoals treinreizen of binnenlandse vluchten. Als je zoveel mogelijk met de trein of bus doet zul je niet boven de €100 uit hoeven te komen.
 • Visumkosten: je kunt het visum zelf direct aanvragen via de hierboven gedeelde website of via een agent. Het proces is redelijk simpel, ook als je nooit eerder een visum hebt aangevraagd. De prijs voor een online toeristenvisum is momenteel rond de €90.
 • Andere kosten: Vergeet niet wat zakgeld mee te nemen voor incidentele kosten, souvenirs en persoonlijke uitgaven.

Overzicht van de verwachte kosten
Het is een goed idee om een spreadsheet of budgetplanner te gebruiken om al je verwachte kosten op een rijtje te zetten. Hierdoor krijg je een duidelijk beeld van hoeveel geld je nodig hebt en waar je kunt besparen.

Naast de verwachte kosten is het ook verstandig om wat extra geld opzij te zetten voor onverwachte uitgaven en incidentele kosten. Dit kan bijvoorbeeld medische kosten, verlies van bagage of andere onvoorziene gebeurtenissen omvatten. Het is altijd goed om voorbereid te zijn op het onverwachte.

Hoe kan ik de kosten drukken?
Nu je een idee hebt van je budget en verwachte kosten, laten we eens kijken hoe je wat geld kunt besparen tijdens je Umrah-reis.

 • Vroeg boeken: Zoals eerder vermeld, is vroegtijdig boeken van vluchten en accommodatie een van de beste manieren om geld te besparen. Luchtvaartmaatschappijen en hotels bieden vaak vroegboekkortingen.
 • Flexibele reisdata: Als je flexibel bent met je reisdata, kun je profiteren van lagere prijzen. Vergelijk de prijzen voor verschillende datums om de beste deals te vinden.
 • Loyaliteitsprogramma's: Als je regelmatig reist, overweeg dan om lid te worden van loyaliteitsprogramma's van luchtvaartmaatschappijen en hotels. Hiermee kun je punten verzamelen en profiteren van kortingen en upgrades.
 • Groepsreizen: Als je met een groep reist, kun je mogelijk groepskortingen krijgen op vluchten en accommodatie.

Tot Slot
Met voldoende voorbereiding en de juiste financiële planning kun je je Umrah-reis tot een zorgeloze en gedenkwaardige ervaring maken. Vergeet niet om je reis met nederigheid en spiritualiteit te benaderen, want dat is tenslotte waar het allemaal om draait bij Umrah.

In de volgende blog zullen we ingaan op het visum-proces, het vinden van de juiste hotels en het boeken van vliegtickets. Ook zullen we wat tips geven hoe je zo goedkoop mogelijk uit kunt zijn. We zien je dus gauw bij deel III inschaa Allah! 

Terug naar blog

Reactie plaatsen